16 november 2018

DBC e-learning: de DBC systematiek beter begrijpen

Geschreven door: Jeroen Gerrits, Jordi Dekker, Nena van Koolwijk

Naast dienstverlening voor zorgadministratie, zorg ICT en bedrijfsvoering levert Care Effect ook voor verschillende ziekenhuizen een DBC e-learning. We merken al jaren dat er vraag is naar een aantrekkelijke, verhelderende e-learning die zorgprofessionals helpt om de complexe DBC-systematiek te doorgronden.

Het afgelopen jaar werd dit product ondersteund door een drietal consultants. Jordi, Jeroen en Nena delen kort hun ervaringen met de e-learning.

Jordi: "De afgelopen maanden heeft het DBC e-learning team binnen Care Effect zich samen met The Competence Group (TCG) weer ingezet om alle wijzigingen in de regelgeving weer te geven binnen onze e-learning modules. Vanaf het moment dat het jaarlijkse RZ releasedocument van de NZa online staat, gaan wij direct aan de slag om alle informatie te categoriseren per specialisme. De week na de publicatie van de documentatie zijn wij klaar met het splitsen van de informatie, en staat alles op de Care Effect website. Vanaf dit jaar zijn deze overzichten ook makkelijk toegankelijk vanuit het e-learning portaal middels de “What’s new” module. Hierin vindt u alle wijzigingen per specialisme voor het lopende en het komende jaar. Handig als u snel een overzicht wenst van alle wijzigingen voor uw werkveld”.

Jeroen: “Van de klanten en de consultants in het werkveld kregen we te horen dat er een voorkeur was voor kleinere, specifieke modules. Dit jaar hebben we alle algemene kennis betreffende DBC-systematiek gescheiden van de vakinhoudelijke modules. Deze algemene module is ook bruikbaar voor medewerkers die niet zelf registreren, maar wel op de hoogte willen of moeten zijn van de DBC-systematiek. Na het afronden van de algemene module kan er gekozen worden voor vier vervolg modules, namelijk: polikliniek, kliniek, SEH of IC. Na het doorlopen van één of meer van deze vier verdiepende modules kan verder worden verdiept door het volgen van de specialisme-specifieke modules. Momenteel hebben we meer dan 20 modules in het portaal staan, waarbij we tegemoet komen aan de wensen van de bestaande klanten om een overzichtelijk totaalpakket te bieden. Een prestatie om trots op te zijn!”

Nena: “Een voordeel van de huidige opzet is dat medewerkers per module minder tijd kwijt zijn. Elke module is te doorlopen in een kwartier. De drempel om te starten ligt daardoor veel lager, en kennis blijft beter hangen bij kleinere porties informatie. Niet-registrerende medewerkers hebben slechts een minimale tijdsinspanning nodig om de basis van de DBC-systematiek te doorgronden, terwijl specialisten juist de diepte in kunnen. Voor ieder wat wils!

Het komende jaar gaat het DBC e-learning team van Care Effect aan de slag met het leveren van support en maatwerk voor de e-learning. We zien in ziekenhuizen dat de kennis van de DBC-systematiek vaak bij een beperkt aantal personen wordt neergelegd. Voor een correcte registratie aan de bron is het noodzakelijk dat iedereen die direct en indirect betrokken is bij zorgregistratie kennis heeft van de DBC-systematiek. Door onze vernieuwde opzet zorgen we ervoor dat onze DBC e-learning voor iedereen toegankelijk is, ongeacht de functie van de cursist in het ziekenhuis. Onze e-learning is dé tool om organisatiebreed kennis over de DBC-systematiek op een laagdrempelige manier over te brengen.  We komen dan ook graag langs bij zowel bestaande als nieuwe klanten om te bespreken hoe de DBC e-learning kan helpen bij optimaal registreren aan de bron. We helpen u met het implementeren én zorgen ervoor dat uw medewerkers de e-learning ook weten te vinden om als naslagwerk te gebruiken.”

Wilt u kennismaken met de DBC e-learning door middel van een proefcursus of heeft u graag dat we langskomen voor een demonstratie? Neem dan contact met ons op.

< Naar het overzicht

Menu